e-learning w polskim e-społeczeństwie
e-learning w polskim e-społeczeństwie
autorem artykułu jest grzegorz szymek
Główne kryteria okreÅ›lajÄ…ce SI to miÄ™dzy innymi: kultura, terytorium, technologia i ekonomia. Najczęściej stosowanym i cytowanym okreÅ›leniem SI jest dokument napisany przez Ministerstwo Gospodarki, w którym „spoÅ‚eczeÅ„stwo informacyjne – [ang. Information society] – nowy system spoÅ‚eczeÅ„stwa ksztaÅ‚tujÄ…cy siÄ™ w krajach o wysokim stopniu rozwoju technologicznego, gdzie zarzÄ…dzanie informacjÄ…, jej jakość, szybkość przepÅ‚ywu sÄ… zasadniczymi czynnikami konkurencyjnoÅ›ci zarówno w przemyÅ›le, jak i w usÅ‚ugach, a stopieÅ„ rozwoju wymaga stosowania nowych technik gromadzenia, przetwarzania, przekazywania i użytkowania informacji”[1]. Definicja ta, mimo że także posiada niejasnoÅ›ci takie jak np. „zasadniczy czynnik” staÅ‚a siÄ™ najchÄ™tniej przytaczanym okreÅ›leniem SI. W dokumencie tym zawarte sÄ… analizy potrzeb dostÄ™pu do elektronicznej informacji oraz jej zakres, a także strategie przedsiÄ™wzięć zwiÄ…zanych ze zmianÄ… struktury teleinformacyjnej Nauczanie na odlegÅ‚ość miaÅ‚o swoje poczÄ…tki ponad 3 wieki temu, materiaÅ‚y dydaktyczne zaczęły siÄ™ od listów pocztowych, a nastÄ™pnie zmieniÅ‚y siÄ™ w kasety audio i video, natomiast medium przekazu to audycje radiowe oraz edukacyjne programy telewizyjne. PojÄ™cie nauczania na odlegÅ‚ość jest najczęściej stosowanym okreÅ›leniem wÅ›ród istniejÄ…cych publikacji i literatury, pozostaÅ‚ymi, które można także znaleźć to miÄ™dzy innymi „e-ksztaÅ‚cenie”, „wirtualna edukacja” czy „zdalne nauczanie”. W Polsce pierwsze listy z kursem szkoleniowym rzemieÅ›lników miaÅ‚y miejsce na Uniwersytecie Krakowskim w 1776 roku, natomiast w latach 1966-1971 funkcjonowaÅ‚a Politechnika Telewizyjna, gdzie prezentowane byÅ‚y kursy przygotowujÄ…ce do egzaminów na studia wyższe. Teraz w wieku nagÅ‚ego rozwoju Internetu powstaje coraz wiÄ™cej zaawansowanych technologicznie oÅ›rodków ksztaÅ‚cenia na odlegÅ‚ość. W Polsce gwaÅ‚towny rozwój technologii internetowej wydaje siÄ™ być w przeÅ‚omowym momencie, spoÅ‚eczeÅ„stwo potrafi już docenić zalety tej globalizacji oraz jest Å›wiadome zagrożeÅ„ z nim zwiÄ…zanych. Mimo, że komputeryzacja nastÄ™puje głównie w miastach [Tabela 1], to wzrost o 2 punkty procentowe liczby gospodarstw domowych wyposażonych w komputer na terenach wiejskich jest obiecujÄ…cÄ… przesÅ‚ankÄ…, zważywszy na fakt, iż na lata 2007 – 2013 dla sektora informacyjnego oraz komunikacyjnego może zostać przyznane nawet 6 miliardów €[2].
Polacy bardzo słabo wykorzystują Internet w celu zdobywania wykształcenia, jest to raczej źródło informacji, z którego korzystają jak z encyklopedii lub czytają najnowsze informacje z wybranych dziedzin. Grzegorz Szymańskipokazuje odsetek osób wykorzystujących medium Internetu do zdobywania wykształcenia w ramach edukacji w większości państw europejskich. Niestety obecnie Polska jest na końcu tej listy, ale najbliższe lata zweryfikują czy zostaniemy odrzuceni na margines, czy przełamiemy bariery i staniemy się rozwiniętym społeczeństwem informacyjnym
Polska wśród państw najlepiej przystosowanych do ery nowych technologii, zajmuje aktualnie 32 miejsce, notując wzrost o 4 pozycje w stosunku do ubiegłego roku. W raporcie tym Polska jest ukazywana jako atrakcyjny partner w najbliższym okresie, jeżeli rozsądnie wykorzysta nowe możliwości, jakie daje Unia Europejska. Jeżeli uda nam się przełamać większość barier zatrzymujących dalszy rozwój edukacji na odległość, to swobodnie będziemy mogli podnosić poziom wykształcenia polskiego społeczeństwa informacyjnego. Nie wiadomo czy jest to lepsza technika nauczania w porównaniu to tradycyjnej, nie ma też pewności, że korzystanie z niej będzie łatwiejsze i bardziej ergonomiczne, ale nie przekonamy się o tym, jeżeli nie będziemy mieli możliwości swobody korzystania z niej.
Fragment artykułu ze strony www.szymanski.ovh.org [3]
Grzegorz Szymański
--
Katedra Innowacji i Marketingu
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Jak sprzedać drogo i jednocześnie zadowolić klienta
Jesteśmy ludźmi, kochajmy się właśnie za to!!!
Właściwości i zastosowania
Amoniak i siarkowodór w wodzie pitnej.
Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka